Grafkaarsen: lichtjes om een verlies te verwerken

Het is schrijver Jeroen Brouwers die ooit de dood vergeleek met een laatste deur die de scheidslijn vormt tussen de overledenen en de levenden. Een deur die soms zachtjes wordt gesloten en soms met een woedende klap wordt dicht gesmeten. Daartussen zitten miljoenen verschillende manieren om die laatste deur te passeren. Achterblijvers met dierbare herinneringen, gemis en een gevoel van afgesneden zijn. Die zijn er in al die gevallen zoals dichteres Vasalis al schreef. Voor al die mensen die in hun hart een plekje bewaren voor een geliefde die is ontvallen zijn er grafkaarsen, graflichten en graflantaarns.

Herinneringen op de begraafplaats

Een begraafplaats waar een geliefde ligt is vaak een plek om te mijmeren over wat er is geweest. Herinneringen ophalen hoort bij het bezoeken van een graf. Dit net zoals gevoelens van spijt en soms zelfs van schuldgevoel. Als de overledene belangrijk voor je was bij leven, is het vaak zwaar om het graf achter te laten en zelf verder te gaan met je dagelijkse beslommeringen. Dan is het achterlaten van iets persoonlijks bij het graf, als teken van verbondenheid en van niet vergeten, een geste van grote waarde.

Troost en een plekje in je hart

Brandende grafkaarsen of een graflicht achterlaten symboliseert de liefde voor de overledene die nog brandt. Voor eenieder die de begraafplaats bezoekt is een lichtje op of bij een graf te vergelijken met een vuurtoren. Deze geeft aan dat de overledene nog niet is vergeten en is een baken dat de laatste rustplaats markeert. Stel je eens voor als bij elk graf een lichtje wordt achtergelaten. Hoeveel troost geeft het de bezoekers van een begraafplaats om te zien dat er zoveel meer mensen verdriet hebben om een geliefde die uit hun leven is verdwenen.

Verwerken van verlies met grafkaarsen

Belangrijk voor zo een lichtje is dat het lang blijft branden, ook in het winderige en regenachtige Nederlandse klimaat. Daarom levert kaarsenfakkels.nl stijlvolle graflantaarns die lang meegaan en niet zomaar uitwaaien. Je kunt bij vertrek van de begraafplaats een kaarsje in de graflantaarn plaatsen en aansteken en bij terugkomst ontdekken dat de kaars nog altijd brandt. Daarmee geef je betekenis aan jouw verdriet en troost aan anderen die het graf bezoeken in je afwezigheid.

Grafkaarsen en graflantaarns voor thuis

Een lichtje dat herinnert aan een overledene hoeft niet altijd op een begraafplaats te worden achtergelaten. Het kan namelijk ook in de tuin of in de woonkamer worden neergezet. Veel mensen vinden het prettig om in de eigen omgeving een intieme herdenkingsplek te hebben. Dit met bijvoorbeeld een mooie portretfoto van de overledene, de rouwkaart en andere betekenisvolle voorwerpen. Ook op zo een plek is het fijn om daarbij een lichtje te hebben dat symboliseert dat mensen overlijden, maar dat de liefde blijft bestaan. De paradox dat het leven doorgaat, maar toch eindigt.  Juist dit leidt ertoe dat mensen, na het heengaan van een geliefde, tijd nodig hebben om hun leven weer op te pakken. Hoeveel tijd dat is, is individueel en wordt door de situatie bepaald. In elk geval wordt het verwerken van een zwaar verlies een ietsje makkelijker met een van die prachtige grafkaarsen en graflichten van de online webwinkel Kaarsenfakkels.