Vuurblikken, vuurpotten, vlam tuinfakkels: De kwaliteitstest

Wij van Kaarsenfakkels testen geregeld producten om zo onze klanten de beste professionele adviezen en juiste productinformatie te geven. Deze keer hebben wij diverse vuurblik tuinfakkels getest om zo onze klanten alleen het beste te leveren met daarbij een gewenste prijs / kwaliteit verhouding.

Eerst, wat is een vuurblik tuinfakkel nu eigenlijk?

Dit product wordt onder diverse namen verkocht: Vuurblikken, Vuurpotten, Vuuremmer, Blikvuur en ook gewoon onder tuinfakkel met grote vlam. Eigenlijk is het gewoon een grote kaars die perfect geschikt is om buiten te branden. Er wordt namelijk kaarsvet in een soort van verfblik gegoten en daar wordt dan en dikke lont ingestoken. De vuurblikken zijn niet zomaar uit te krijgen en zullen bij een stevige wind dus gewoon blijven door branden. Uit krijgen gaat alleen door de vlam geheel van zuurstof te ontsluiten. Vuurblik tuinfakkels werden/worden vooral in de tuinbouw gebruikt om zo de gewassen in het voorjaar te beschermen tegen nachtvorst.

De daadwerkelijke vuurblik fakkel test:

Voor deze test hebben wij in totaal 8 verschillende blikjes en blikken gebruikt en gecodeerd met een letter.

A: vuurblikje 100 x 45 mm

B: vuurblikje 105 x 45 mm

C: vuurblikje 165 x 45 mm

D: vuurblik 110 x 75 mm

E: vuurblik 130 x 110 mm

F: vuurblik 170 x 155 mm

G: vuurblik 155 x 165 mm

H: vuurblik 225 x 180 mm

Vuurblik, vuuurpot, blikvuur Vuurblik tuinfakkels A t/m H klaar voor de test
  1. Aansteken: De vuurblikjes en vuurblikken zijn relatief makkelijk aan te steken met een aansteker. Houdt het blik een beetje schijn en steek de lont aan. De meeste beginnen direct mooi te branden en een enkele neemt er nog even de tijd voor. Er wordt hier later nog op teruggekomen. Probeer het met onze aansteker of grasbrander.
    Vuurblik, vuurpot, blikvuur, tuinfakkel Vuurblik tuinfakkels juist aangestoken
  2. Uitmaken: In principe zijn de vuurblik fakkels alleen uit te maken door de vlam te ontnemen van zuurstof. Dit wordt gedaan door voorzichtig de deksel weer op het vuurblik te plaatsen. De kleinere vuurblikjes hebben geen deksel dus hierbij is het improviseren, een bord erop of een deksel van een verfblik zal de taak doen. Proberen uit te blazen zal geen effect hebben, daar branden deze buitenkaars fakkels gewoonweg te fel voor. Gebruik zeker GEEN water!
  3. Opnieuw aansteken: Voor de kleinere vuurblikjes A, B en C kan gewoon weer de aansteker gebruikt worden maar voor de grotere vuurblikken is toch echt een gasbrander te adviseren. Op deze manier zullen de vuurblikken weer snel vlam pakken en voorkomt men verbrande haren op de vingers.
Vvuurpot, vuurblik, vuurfakkel Vuurblik tuinfakkels alle schitterend brandend

De uiteindelijke test resultaten:

Wat opviel is dat de kleinere vuurblikjes A, B en C een langere brandduur hebben dan wij verwacht hadden.

A: brandduur circa 8 uur

B: Brandduur circa 8 uur

C: Brandduur circa 12 uur

Wat dan weer opviel bij de grotere vuurblikken is dat, bij een aantal, deze eigenlijk flink minder presteren qua brandduur dan dat er op het blik stond aangegeven. Onderstaande de brandduur per vuurblik volgens onze test:

D: Brandduur circa 3 uur

E: Brandduur circa 5,5 uur

F: Brandduur circa 9,5 uur

G: Brandduur circa 5 uur

H: Brandduur circa 8,5 uur

De vuurblikken D, E en G zijn voorzien van een laag stro. Een voordeel hiervan is dat deze direct vlampakken en het feest direct kan beginnen. Het heeft echter ook een groot nadeel namelijk de verkoolde stro komt na verloop van tijd op het kaarsvet te liggen waardoor, bij de laatste branduren, de vlam een soort van uitdooft en weer oplaait. Dit "doodslaan van de vlam" zal ongetwijfeld te maken hebben dat er niet genoeg zuurstof onder in het blik kan komen nu de verkoolde stro erop ligt. Een ander nadeel is dat als je het blik optimaal wil laten opbranden, je dus een beetje in de stro moet gaan roeren met een stalen voorwerp om zo weer zuurstof bij de vlam te krijgen. De vlam wordt dan weer even hoger en het kaarsvet zal dan geheel opbranden.

Vuurblik F heeft als nadeel dat deze langzaam begint met branden. Het duurt ongeveer 1.15 uur voordat dit vuurblik compleet brand. Overigens kan dit nadeel ook een voordeel zijn want je kan bijvoorbeeld voor een evenement eerst rustig alle vuurblikken wil aansteken. Na circa een uur als de gasten komen zal alles dan mooi branden. Overigens is dit proces handig te versnellen door met een gasbrander deze vuurblikken aan te steken. Maak met de brander het kaarsvet met een draaiende beweging vloeibaar en binnen een paar minuten zijn de grote vlammen zichtbaar. De circa brandduur van 9,5 uur is dan ook als er zonder gasbrander gewerkt wordt. Effectief grote vlammen geeft dit vuurblik circa 8 uur.

Vuurblik H is een heel groot blik wat handig aan te steken is omdat er twee grote lonten inzitten. Na een paar minuten brand het gehele vuurblik met grote vlammen. Het zit er mooi uit maar er dient dan wel rekening gehouden te worden met de omgeving. De vlam is dermate groot dat dit niet voor ieder tuintje geschikt is. Zeker als er wat wind staat kan de vlam makkelijk links en rechts waaien en zo voor onaangename verrassingen zorgen.

Prachtig en warmtegevend in de tuin Vuurblik in tuin of evenement, doen!

 

Als de test resultaten worden afgezet tegen prijs, veiligheid, brandplezier, vlamgrote, warmte afgifte en hergebruik dan gaan wij van Kaarsenfakkels.nl toch voor de kleinere vuurblikjes A, B en C en voor het grotere vuurblik F.

 

 

 

 

Al deze vuurblikken zijn uiteraard nu ook alle in onze webshop verkrijgbaar met extra voordelige staffelprijzen.

Nog enkele weetjes en gebruikerstips voor de vuurblik tuinfakkels:

  • De blikken worden extreem heet! Niet met de blikken gaan lopen of verschuiven, gezien het kaarsvet geheel vloeibaar in het blik komt te liggen tijdens het branden. Houdt kinderen en dieren dus op grote afstand en laat een vuurblik tuinfakkel niet onbeheerd achter. Zorg ook dat er geen meubels of bosjes in de directe omgeving staan.
  • Geen rommel zoals bijvoorbeeld wel bij de Zweedse fakkel het geval is. Daarnaast zijn de blikken na het uitmaken weer goed opnieuw aan te steken.
  • Wellicht logisch maar hoe groter het blik hoe groter de vlam, sfeer en warmte uitstraling.
  • Wind heeft invloed op de brandduur. Een flinke wind verkort de totale brandduur drastisch.
  • Maak de vuurblikken alleen uit door er een deksel op te plaatsen zodat er geen zuurstof meer bij de vlam kan komen. Doven zal hierdoor snel gebeuren.
  • Vuurblikken roeten nogal. Dit zal tijdens gebruik in de dag uren erg opvallen echter in de avond uren zie je dit in het geheel niet.
  • Alleen buiten gebruiken! Het is nu eenmaal een grote vlam met open vuur.
  • Nooit uitmaken met water! En dus ook niet buiten gebruiken als het regent, hagelt of sneeuwt. Gezien het kaarsvet geheel vloeibaar is toevoeging van water erg gevaarlijk.
  • Plaats een vuurblik altijd op een niet brandbare ondergrond, zoals een vuurvaste tegel. De blikjes worden erg warm en voor bijvoorbeeld tafel of gras is dit funest. Het gaat gegarandeerd brandplekken geven. Zorg dus voor een juist ondergrond.
  • Vuurblikken staan perfect in vuurkorven, buitenkachels of in een vuurschaal. Uiteraard ook mooi op vuurvaste tegels of op het zand.
  • Vuurblikken hebben naast dat de vlammen erg gezellig zijn ook een warmte functie. De vlam zorgt voor een behagelijke warmte. Kies dan wel voor een vuurblik met een minimale hoogte en diameter van 15 cm.
    vuurpot, vuurblik, blikvuur, tuinfakkels Maak het gezellig in de tuin met een vuurblik van kaarsenfakkels.nl

 

Al met al weer een leuke vuur en vlam test om te doen. Wij hebben er weer veel van geleerd en hopen dat dit mag helpen bij de keuze van vuurblik fakkels voor in de tuin of voor een evenement.

 

Uiteraard staan wij je graag te woord voor meer advies mocht dit nodig zijn. Bel of mail ons gerust.