Op 4 en 5 mei herdenken wij in Nederland zowel de mensen die gesneuveld zijn tijdens de tweede wereldoorlog, als dat wij onze vrijheid vieren. De meeste winkels zijn deze dagen gesloten en de mensen zijn deze twee dagen vrij. Het is alweer decennia geleden dat er een einde kwam aan de oorlog in ons land. Toch is het erg belangrijk om deze tijd niet te vergeten. Om deze periode te herdenken en onze vrijheid te vieren zijn deze twee dagen een belangrijk element van de Nederlandse cultuur. Wat is er precies te doen om deze dagen en hoe worden ze herdacht en gevierd?

Dodenherdenking

Op 4 mei worden de slachtoffers van de tweede wereldoorlog herdacht. Deze dag zijn er herdenkingsdiensten door het hele land en om 8 uur 's avonds worden er twee minuten stilte gehouden. Door het hele land worden er kransen gelegd en op de dam in Amsterdam wordt, onder aanwezigheid van het koninklijk huis, een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Typerend is trompetgeschal na de twee minuten stilte en het voorlezen van een gedicht over vrijheid door jonge kinderen. Op deze dag worden ook fakkeloptochten gehouden en fakkels gebrand.

Bevrijdingsdag

Na een dag van herdenken is het tijd om onze vrijheid te kunnen vieren. 5 mei is Bevrijdingsdag en staat in het teken van feest, blijheid en veel gezelligheid. In alle dorpen en steden worden rommelmarkten gehouden en zijn er speciale concerten en festivals. In de grote steden worden grote stadsfestivals georganiseerd waar zowel lokaal talent optreed, als grote Nederlandse artiesten. Deze dag is een dag van feest.

4 en 5 Mei, van enkele tot grote hoeveelheden fakkels

Zowel op 4 als op 5 mei zijn er fakkeloptochten en brandt het vuur van de vrijheid. Het symbool van deze twee dagen is ook een brandende fakkel. Ben jij voor deze dagen op zoek naar een geschikte fakkel? Dan is Kaarsenfakkels.nl de beste webwinkel van enkele fakkels tot een grote hoeveelheid aan fakkels. Deze webwinkel biedt een breed en gespecialiseerd aanbod aan goedkope fakkels van goede kwaliteit. Zo zijn er opties die goed zijn voor optochten met fijne handgrepen en grotere exemplaren die mooi buiten aangestoken kunnen worden. Een fakkel symboliseert de vrijheid in Nederland en mag daarom niet ontbreken tijdens deze dagen.

Herdenk en vier op 4 en 5 mei. Het is belangrijk om eens per jaar bewust stil te staan bij de vrijheid in ons land en wat het gekost heeft. Dodenherdenking op 4 mei is de dag om te herdenken en Bevrijdingsdag op 5 mei is een dag om te vieren. De fakkel hoort bij deze dagen en is een mooi symbool voor onze vrijheid.