Van snoezig bloemvaasje tot sfeervolle olielamp

Olielampjes bestaan, net zoals kaarsen, al heel erg lang. Ze werden tot ver in de 19de eeuw vooral gebruikt in de landen rond de Middellandse Zee. Meestal gemaakt van messing of brons. In kleine plaatsen en landelijke gebieden werden olielampen zelfs tot in de 20e eeuw gebruikt. Niet als sfeerlampen, maar simpelweg als lichtbron.

Als je vandaag de dag aan kinderen zou vragen wat een olielamp is, beginnen ze ongetwijfeld spontaan het verhaal van Aladdin te vertellen. Aladdin wreef met zijn mouw over een olielamp om zo de goede geest tevoorschijn te toveren.  Maar die olielamp bedoel ik niet.

Snoezige olielampjes

Wat ik bedoel zijn de kleine glazen ovaalvormige olielampjes die je kunt vullen met verschillende soorten lampenolie.  Ze zijn zo fragiel en klein, dat ze bijna ‘schattig’ zijn.

Van olijfolie tot aardolie

Je kunt zelf kiezen wat voor olie je in de lampjes doet. Vroeger bestond de brandstof uit dierlijk vet of plantaardig vet of minerale olie. De Grieken en de Romeinen gebruikten olijfolie, de oude Indiërs gebruikten thee en in het oude Perzië vulden ze de olielampen met aardolie.

Tegenwoordig worden olielampjes gevuld met normale paraffine lampenolie - kleurloos zeg maar - of met living colors vloeistof. Hierdoor krijg je rode, groene, gele, paarse of roze vlammetjes. Je krijgt dan hetzelfde effect als de tuinfakkels of de waxinelichtjes

Verschillende vormen

Olielampjes bestaan er in verschillende vormen. Van zandloper tot hartvorm… Je kunt het zo gek niet bedenken. Wist je trouwens dat je je wijnfles kunt omvormen tot een originele olielamp? En ben je je olielampje even beu, dan maak je er in een handomdraai een bloemvaasje van. Hoe makkelijk kan het zijn? Zo koop je dus eigenlijk twee producten voor de prijs van één. Bekijk ze allemaal op onze website en maak met enkele drukken op de knop je bestelling rond. Sfeervol genieten.