Tuinfakkels van bamboe, dit is fijn om te weten

Velen hebben het al wel eens meegemaakt: Bestel je de bamboe tuinfakkels gemakkelijk online blijkt dat wanneer je ze wilt gebruiken dat goedkoop toch eigenlijk een duurkoop is geweest. De goed bedoelde gezelligheid is dan ineens ver te zoeken. Overal op internet zijn er wel voordeeltjes te vinden maar soms is het handel die je beter links had laten liggen.

Zo koop je soms bamboe tuinfakkels voor een euro maar waar zit dat prijsverschil dan in? Het kan aan diverse zaken liggen en de consument kan na het lezen van deze blog de afweging zelf goed overwogen maken.

Waar zit het verschil in kwaliteit in

In bamboe is er ook veel kwaliteit verschil, hou bij je aankoop van tuinfakkels het volgende eens in de gaten:

De dikte van de bamboe stengel. Hoe dunner hoe goedkoper uiteraard. Maar is de stengel dan nog wel dik genoeg om deze in de grond te steken zonder dat de fakkel breekt of versplinterd en gevaar oplevert.

De gladheid van de bamboe is ook bepalend want je wilt niet met splinters in de vingers komen te zitten als je de fakkels gebruikt voor een avondwandeling, speurtocht of wanneer je deze in de grond steekt.

Ook de hoeveelheid van de verwerkte bamboe is veelal prijsbepalend.

Veiligheid van tuinfakkels

Naast de kwaliteit van bamboe is ook het olie reservoir een belangrijk onderdeel, dit vooral vanwege de veiligheid. Tuinfakkels moeten namelijk voldoen aan Europese regels (NEN-EN-14059-2002 Norm voor olielampen). Zo moet het reservoir goed vast in de fakkel zitten en op het reservoir moet een kindveilige sluiting zitten. De fakkel lont moet strak in het tankje ( reservoir ) gefixeerd zijn zodat de olie er niet zomaar uit kan lopen. Het los zitten van de lont heeft nog vele andere nadelige effecten zo kan de lont in het tankje dalen /vallen/ zakken.  Dit gebeurt meestal wanneer je de fakkel ongebruikt gevuld laat staan. Een losse lont betekent ook problemen bij hergebruik omdat een katoenen fakkel lont verkoold moet de lont dus wat omhoog geduwd, gedraaid of getrokken worden voor een volgend gebruik.

Niet geadviseerd
Geadviseerd
(Storm) dop met bajonetsluiting en rubberring

Over het algemeen zijn de, in de hiernaast getoonde foto, lont die in een dop met kind veilige bajonetsluiting zitten, veilig te gebruiken. Echter moet dan wel de lont hand vast in de houder zitten. De lont mag niet te los zitten anders kan dit problemen geven zoals hiervoor beschreven en voldoet het niet aan de EU norm voor olielampen en tuinfakkels. De rubberring die onder op de dop zit zorgt ervoor dat de dop goed vast tegen de fakkel aangeschroefd kan worden en zorgt aan de norm kan worden voldaan. Wij adviseren altijd voor een fakkel te gaan die deze dop met rubberring heeft. Het geeft altijd wat meer gebruikerszekerheid. Daarnaast brand de vlam mooier gelijk, walmt minder, verbruik minder olie, verkoold de lont minder snel en blijft ook bij slechtere weersomstandigheden nog goed doorbranden. De windkap zorgt namelijk dat de vlam ook na een flinke windvlaag weer doorbrand. Al met al zorgen de (storm) doppen dus voor een veiligere maar ook, onder aan de streep, goedkopere bamboe fakkel. De doppen met lont zijn los te bestellen.

Katoenen en glasvezel fakkel lonten

Je kan welhaast stellen dat de fakkel lont het belangrijkste onderdeel is. Naast de vaak standaard katoenen lonten kan je ook glasvezel of glasfiber lonten aanschaffen. Deze witte lonten geven een nog mooiere vlam en gaan ook nog eens véél langer mee. Zit er dus een glasvezel lont in de fakkel dan zal deze logisch ook wat duurder zijn.

Onmisbare hulpmiddelen bij je tuinfakkels

Erg handig en welhaast onmisbaar is de fakkelvlam doofdop. Je kan een fakkelvlam niet zomaar uitblazen dus eigenlijk moet je nooit een fakkel kopen zonder een doofdop. Ben je klaar met het branden van de fakkel doe dan de doofdop op de vlam en deze gaat direct uit. De dop beschermt je fakkel lont ook tegen het opnemen van regenwater. Ook de windvanger is geen overbodige luxe. Je wilt namelijk hebben dat de fakkel bij een fikse windvlaag nog blijft branden. De windvanger ( stormkap ) die bovenop het tankje zit en waar vaak de lont in is gefixeerd zorgt dat de lont aanblijft ook bij hardere wind.

Kies de juiste fakkel olie

Naast alle bovenstaande is ook de fakkelolie van belang want hoe slechter de olie hoe korter de fakkel zal branden en hoe eerder de lont verkoold. Ga dus altijd voor een zo zuiver mogelijke paraffine olie. Wat men ook nog weleens wilt doen is gebruik maken van bio ethanol maar wij van Kaarsenfakkels.nl raden dit echter niet aan. Die vloeistof is erg gevaarlijk vanwege de zeer lichte ontvlambaarheid. Daarnaast zal bio ethanol niet een lichtgevende vlam geven maar meer een doffe vlam.  De brand duur is ook aanzienlijk korter tot wel 50% bleek uit onze testen.

Wil je dus geld besparen dan geef je beter net iets meer uit en koop je betrouwbare fakkels met doofdop en windvanger die voldoet aan de EU regelgeving. Eventueel met wat reserve glasvezel fakkel lonten en gebruik je een zuivere paraffine olie. Wellicht ben je dan een euro kwartje duurder uit maar dat weegt niet op tegen het gebruiksplezier en sfeer wat je er voor terugkrijgt.

Vragen over tuinfakkels, bel of mail ons gerust en wij staan je professioneel te woord

Kaarsenfakkels.nl groots in tuinfakkels en tuinkaarsen