Waxinelichtjes en olielampjes daar vul je jouw huis sfeervol mee

Waxinelichtjes en olielampjes … Al eeuwen terug maken deze lichtbronnen al deel uit van ons dagelijks bestaan. Toen gebruikten mensen ze vooral als licht in huis om kosten te besparen of als hulp- en redmiddel als de stroom weer eens uitviel. Dat geldt ook voor olielampen. Vroeger hadden ze iets mystiek. Denk aan de olielamp in het sprookje van Aladdin en de 40 rovers. Of ze werden gebruikt op grote schepen als het stormde buiten en scheepslieden het dek op moesten.

Vandaag de dag gebruiken we waxinelichtjes en olielampjes vooral om sfeer te creëren, gezelligheid uit te stralen of om warmte in huis te halen.

Waxinelichtjes en olielampjes, Meer dan een lichtje

Waxinelichtjes en olielampjes hebben verschillende functies. De olielampen doen het vooral goed als sfeermakers. Op feesten en partijen bijvoorbeeld, maar ook thuis in de woonkamer. Waxinelichtjes worden nog steeds gebruikt bij stroomstoringen, helaas komen die nog voor in Nederland en België, maar ook als warmhouder onder rechauds en nog vaker om woonkamers of andere ruimtes gezellig aan te kleden. Zodra je waxinelichtjes en olielampjes aansteekt, geven ze een huiselijke sfeer. Zeker als je er veel tegelijk aansteekt.

Therapeutische werking

Waxinelichtjes kunnen ook therapeutisch werken. Zodra de kaarsjes branden, voelen mensen stress in hun lichaam wegvloeien. Dat zelfde gevoel creëer je ook met geurkaarsjes vind ikzelf. Niet alleen goed tegen nare geurtjes, maar juist ook om een bepaald gevoel of herinnering op te roepen. Dus heb je last van stress? Heb je behoefte aan licht en warmte? Haal waxinelichtjes in huis en ontsteek de kaarsjes dagelijks na een lange dag werken. Weg stress, hallo warmte. Je voelt je in no time helemaal ZEN.

De voordelen van olielampjes

Moderne olielampjes werken minder therapeutisch dan kaarsjes, maar ze gaan wel langer mee. Is je olie opgebrand, dan vul je je flesje in no time met nieuwe olie. Mijn ervaring is om de lontjes zo kort mogelijk te houden voor een rustig vlammetje zonder roeten. Even geen zin in een vlammetje dan kun je het glaasje van de olielampjes gebruiken als lief en trendy bloemenvaasje. Zijn je waxinelichtjes opgebrand, dan moet je ze weggooien, tja olielampjes hebben zo hun voordeel. Daarnaast zijn zij in verschillende uitvoeringen te krijgen met hartjes vorm of als "kerst" bel vorm etc. Voor ieder interieur een mooie passende olielamp.

Welke van de twee is nu beter voor mijn huis?

Of je nu kiest voor waxinelichtjes of olielampjes, beiden doen niets af aan de sfeer. Het heeft meer te maken met gevoel en voorkeur. Waxinelichtjes geven iets meer warmte af en hebben daardoor een meer therapeutische werking. Olielampjes gaan langer mee en zijn makkelijk herbruikbaar. Laat je gevoel spreken en volg je hart. Uiteindelijk gaat het maar om een ding: licht en sfeer in je huis halen en dat doen ze beiden!