Het verschil tussen katoenen lonten en glasvezel lonten

Katoenen lonten en glasvezel lonten zijn twee verschillende materialen die gebruikt worden in verschillende toepassingen, waaronder in kaarsen, olielampen, tuimeltoortsen en fakkels. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee lonten soorten:

Als eerste het materiaal van de lonten:

Katoenen lont is gemaakt van katoenvezels. Katoen is een natuurlijke vezel die al sinds de oudheid gebruikt wordt als lontmateriaal vanwege zijn brandende eigenschappen en capillaire werking. Dit laatste zorgt ervoor dat vloeibare brandstof, zoals kaarsen was of olie, omhoog getrokken wordt en de vlam voedt.

De glasvezel lont is daarentegen gemaakt van fijne glasvezels. Glasvezel lonten zijn veel hittebestendiger dan katoenen lonten en daardoor dus veel duurzamer. In sommige toepassingen is glasvezel zelfs bestand tegen zeer hoge temperaturen. Een glasvezel lont gaat dus veel langer mee dan een katoenen versie en hoeft nagenoeg niet meer vervangen te en worden en heeft ook bijna geen onderhoud nodig.

Als tweede de hittebestendigheid van de lonten:

Katoenen lonten zijn over het algemeen minder hittebestendig dan glasvezel lonten. Als ze worden blootgesteld aan langdurige vlammen in toepassingen zoals olielampen of kaarsen, kunnen ze na verloop van tijd verkolen of verbranden, wat dan weer kan leiden tot een onregelmatige vlam en een nog kortere levensduur van de lont. Vooral bij langdurig gebruik moeten vaker worden geknipt en / of vervangen.

Glasvezel lonten hebben meestal een hogere hittebestendigheid, waardoor ze beter bestand zijn tegen langdurige blootstelling aan hoge temperaturen. Hierdoor kunnen ze langer meegaan dan katoenen lonten.

Als derde het brandgedrag van de lonten:

Katoenen lonten hebben de neiging om een zachtere en rustigere vlam te produceren. Ze kunnen ideaal zijn voor een rustige en gezellige verlichting. Kaarsen, ouderwetse olielampen, goedkope bamboe tuinfakkels en stormlantaarns hebben bijna altijd standaard katoenenlonten.

Glasvezel lonten daarin tegen kunnen een wat harder, helderder en intenser vlambeeld produceren. Hierdoor kunnen ze geschikter zijn voor situaties waarbij een sterke, meer licht producerende en duidelijke vlam gewenst is. Moderne binnen- en buiten olielampen en de duurdere stalen of rvs tuinfakkels zullen vaak standaard glasvezellonten hebben.

Als vierde het doel van lonten:

Zowel katoenen als glasvezellonten dienen als medium om een vlam te maken. Dit kan alleen als er een vloeistof wordt toegevoegd. Wij kaarsen is meestal paraffine was en bij fakkels of olielampen is dat meestal petroleum of paraffine lampenolie

Katoenen lonten worden vaak gebruikt in kaarsen en de voordelige bamboe fakkels. Ze zijn geschikt voor gebruik met lampenolie.

Tuinfakkel en olielampen lonten Witte glasvezel lonten voor fakkels en olielampen

Glasvezel lonten worden tegenwoordig veelal gebruikt in olielampen, tuimeltoortsen en rvs-fakkels, waarbij, uit prijs aanschaf oogpunt, een efficiëntere en duurzamere lont vereist is. Afhankelijk van de afmeting van tuinfakkel of tuimeltoorts reservoirs, kies je de best bijpassende glasvezel lont. Zo hebben wij bijvoorbeeld de meest gebruikte glasvezellonten van 130 mm lang x 10 mm diameter , deze zijn o.a. geschikt voor olielampen, rvs-tuinfakkels, rvs-tuinfakkel reservoirs, alle Smulders Deco tuimeltoortsen en alle bamboe tuinfakkels. De glasvezel lonten van 205 mm lang x 10 mm diameter is geschikt voor rvs tuinfakkels (16 uur) omdat deze een langwerpig reservoir hebben. De lange glasvezel lonten van afmeting 260 x 6 mm is geschikt voor al onze luxe rvs en staal gecoate tuinfakkels met lang reservoir.

Bij kaarsenfakkels.nl kun je ook een dikke glasvezel lonten 125 x 15 mm voor in bamboe of rvs-tuinfakkels kopen. Deze dikke gevlochten glasvezel lonten zijn erg duurzaam en geven een mooiere, volle, betere, constantere en stevigere fakkelvlam t.o.v. de standaard katoenen lonten.

Al onze katoenen en glasvezel lonten zijn geschikt voor lampolie van zuivere paraffine.