De magie van kaarsen en hun werking op je

De magie van kaarsen en het gebruik van kaarsen gaat ver terug. Ze waren toen al een belangrijke lichtbron maar werkten niet optimaal. Een kaars gaf maar weinig licht en ging bij het minste windje al uit. Pas in de middeleeuwen maakte de kaars een heuse ontwikkeling door en werd het beroep van kaarsenmaker gezien als een volwaardige job.

Pas vanaf de 18de eeuw en onder invloed van onder andere de Industriële Revolutie groeide de vraag naar verlichting en dus ook naar kaarsen. Tegelijkertijd werden ook andere lichtbronnen uitgevonden, zoals het gaslicht en de petroleumlamp.

Onmisbaar

Toch is de kaars nooit helemaal verdwenen. Sterker nog, ze zijn tegenwoordig onmisbaar in elk huishouden. Want deze sfeerpunten zijn niet alleen een goeie vervanger voor als het licht uitvalt. Ze brengen – meer nog dan lampen – sfeer in huis. Kaarsen hebben iets magisch en bestaan uit veel meer dan een lont, vet en vlammen. Echt de magie van kaarsen is nog nooit zo sterk geweest als nu.

Therapeutische werking van kaarsen

Sommige mensen geloven dat kaarsen een therapeutische werking hebben en kunnen kleuren je gezondheid en energie beïnvloeden. Rode en oranje kleuren zijn warm en opwekkend (rood staat voor liefde en hartstocht bijvoorbeeld) terwijl blauw en groen koele, rustige kleuren zijn (blauw zou kalmerend werken en voor vrede en oneindigheid staan). Onze regenboogkaarsen of kaarsen met gekleurde vlam komen hiervoor uiteraard in aanmerking

Kaarsen en geloof

En dan heb je nog magische kaarsen en het geloof. Spirituele mensen en wicca’s (moderne heksen) geloven in de spirituele werking van kaarsen. In hun ogen creëert het aansteken van een kaars een magische, spirituele atmosfeer en komen wensen en verlangens uit. Vanuit het katholieke geloof bijvoorbeeld worden kaarsen gebrand bij het herdenken aan een dierbare. Of voor een zieke vriend, vriendin of familielid. En we kennen allemaal de uitspraak ‘Ik zal een kaars voor je branden’ waarmee je figuurlijk iemand steunt voor bijvoorbeeld een tentamen, een sollicitatiegesprek etc.  In het Joodse geloof wordt elke vrijdagavond (de vooravond van Sjabbat - zaterdag en rustdag bij de Joden -), een kaars aangestoken.

Jouw keuze, ons streven

En zo heeft iedereen zijn eigen redenen om kaarsen in huis te branden. Of je dat dagelijks doet, alleen in het weekend of bij bijzondere gelegenheden zoals herdenkingen, verjaardagen, Sinterklaas of Kerst… Dat is aan jou. Jij bepaalt, wij hopen zo goed mogelijk tegemoet te komen aan je wensen.

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.